Razstave

Spletna razstava znanstvene podatkovne zbirke o partizanskem gledališču na Slovenskem

Arhivska zbirka Centra za teatrologijo in filmologijo AGRFT obsega gradivo o različnih oblikah partizanskega gledališkega delovanja med drugo svetovno vojno (Slovensko narodno gledališče na osvobojenem ozemlju, frontno gledališče, lutkovno gledališče). Osrčje zbirke sestavljajo digitalizirani in strokovno obdelani izvirni dokumenti (dramska besedila, kostumski in scenski osnutki, letaki, fotografije, filmski posnetki in druge muzealije), ki si jih je od leta 2012 mogoče ogledati na prosto dostopni spletni razstavi. K celovitejši predstavitvi prispevajo dodani dokumenti iz zbirk Muzeja novejše zgodovine Slovenije, odlomki iz televizijskih oddaj iz Dokumentacije RTV Slovenija, pričevanja udeležencev ter napotila na naslove, ki obravnavajo sorodne teme. Angleški prevod referenčnega spremnega besedila odpira to nacionalno pomembno arhivsko zbirko tudi mednarodni javnosti.


Razstava v slovenskem pavilijonu na 54. beneškem bienalu

Benetke, 2011

Celostna zasnova nastopa kiparja Mirka Bratuše z naslovom "Grelci za vroča čustva" na eni najpomembnejših manifestacij vizualnih umetnosti v svetu, 54. beneškem bienalu, je bila usmerjena k vzpostavitvi kar največje prepoznavnosti kulturne identitete. Inovativni koncept instalacije (v kateri je antropo- in biomorfna umetna telesa, izdelana iz arhaičnega materiala – gline, oživljala visoka tehnologija) je metaforično prikazoval ustroj sodobne družbe kot mrežo vzajemnih družbenih, ekonomskih in naravnih soodvisnosti.

Kuratorka razstave: Nadja Zgonik


Retrospektivna razstava del Adriane Maraž

Galerija Rika Debeljaka, Kanal ob Soči (3. – 20. september 2011)

Retrospektivna razstava del Adriane Maraž (1931–), ene najbolj uveljavljenih slovenskih avtoric na področju grafične umetnosti v drugi polovici 20. stoletja. Na razstavi je bila posebej poudarjena ženska identiteta umetnice, njena vloga edine ženske predstavnice v elitni likovni skupini Grupa 69 in odziv grafičnega medija na novosti konceptualizma.

Kuratorka razstave: Nadja Zgonik


Med-dejanja: razstava o umetniških interakcijah med profesorji in študenti

Galerija Miklova hiša, Ribnica (1. julij -1. avgust 2010)

Galerija Miklova hiša vse od leta 2000 v poletnih mesecih postane razstavna platforma za prikazovanje novih umetniških pozicij v slovenskem prostoru, ki obenem izkazujejo tudi pedagoške prakse na podiplomskem študiju Akademije za likovno umetnost in oblikovanje. V letu 2010 je bila razstava in raziskavaMed-dejanja osredotočena na preučevanje interakcij, ki potekajo v pedagoškem procesu med profesorji in študenti. V središču zanimanja je bila analiza relacij med umetniškimi praksami, zlasti potencialnih interferenc, do katerih prihaja v procesu umetniškega izobraževanja.

Kuratorka razstave: Nadja Zgonik