Dr. Maja Šorli

Asistentka za področje dramaturgije


maja.sorli1@guest.arnes.si

Maja Šorli je na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani doktorirala leta 2011.

Dela kot raziskovalka (AGRFT UL), avtorica strokovnih in umetniških gledaliških besedil, dramaturginja, scenaristka, pedagoginja in ustvarjalka v intermedijskih umetnostih (samozaposlena v kulturi).

Od leta 2007 do 2011 je bila zaposlena kot mlada raziskovalka na AGRFT UL.

Leta 2014 je pri Knjižnici MGL izšla njena monografija Slovenska postdramska pomlad. Souredila je dve monografiji; Hibridni prostori umetnosti (AGRFT UL in MASKA, 2012) ter Dinamika sprememb v slovenskem gledališču 20. stoletja (AGRFT UL in MASKA, 2010). Pomembnejše prispevke je objavila še v Global changes - local stages: how theatre functions in smaller European countries (Rodopi, 2009) ter Drama, tekst, pisava (MGL, 2008).

Kot članica umetniške skupine PreGlej je v letu 2008 vodila PreGlejev laboratorij (gledališkega pisanja), ki je prejel nagrado Liberalne akademije Zlato gnezdo za razvoj in mednarodno izmenjavo dramskih pisav. Izpopolnjevala se je še na Inštitutu za teatrologijo v Berlinu (Institut für Theaterwissenschaft, Freie Universität) ter na različnih delavnicah. Je tudi članica mednarodne raziskovalne skupine STEP, ki primerja različne gledališke sisteme v Evropi, ter članica Društva gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije.

V letu 2014 je opravila raziskavo v mestu Newcastle upon Tyne v Veliki Britaniji, in sicer pri projektu The Value of Amateur, Subsidised and Commercial Theatre for Tyneside's Audiences v izvedbi The Royal Central School of Speech & Drama, University of London. V sezoni 2014/15 v Gledališču Glej vodi program TOP (Trening osebnega pogleda), ki je namenjen refleksiji sodobnega gledališča. Je tudi glavna in odgovorna urednica revije za teorijo scenskih umetnosti Amfiteater.