dr. Barbara Orel

Izredna profesorica za področje dramaturgije in študijev scenskih umetnosti


barbara.orel@guest.arnes.si

Barbara Orel je teatrologinja in vodja raziskovalne skupine na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani ter raziskovalnega programa Gledališke in medumetnostne raziskave (od leta 2011).

Diplomirala je iz dramaturgije na AGRFT UL in leta 1999 za diplomsko delo prejela Prešernovo nagrado Univerze v Ljubljani. Študij je nadaljevala na AGRFT UL, kjer je tudi magistrirala (2001) in doktorirala (2007).

Osrednja področja njenih raziskav so eksperimentalne gledališke prakse, avantgardna gibanja, sodobne scenske umetnosti, interdisciplinarne raziskave. V zadnjem času se posveča predvsem preučevanju identitetnih vprašanj, družbenih in medkulturnih izmenjav ter raziskovanju zgodovine performansa na Slovenskem. Je avtorica znanstvene monografije Igra v igri (2003) in urednica monografij, med njimi Scenske umetnosti in politike predstavljanja (2008) in Hibridni prostori umetnosti(2012). Izsledke raziskav je predstavila na številnih mednarodnih znanstvenih srečanjih in tudi na Univerzi v Warwicku (Velika Britanija). Na AGRFT UL predava študije scenskih umetnosti.

Je članica Društva gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije, UNIMA Slovenija in mednarodne zveze za gledališke raziskave International Federation for Theatre Research (IFTR).

Od leta 2008 sodeluje v raziskovalnih projektih delovne skupine IFTR The Theatrical Event. Vključena je tudi v projekt East European Performing Arts Dictionary (Adam Mickiewicz Institute, Warsaw and Lublin City Council).

Je članica uredniških odborov revij Amfiteater in Lutka ter selektorica nacionalnih gledaliških festivalov Teden slovenske drame (2006 in 2007) in Borštnikovo srečanje (2008 in 2009).